Hova kerül a szigetelés avagy, mikor mit szigetelünk?

Földszintes ház esetében

Az emberi testből a legtöbb hő a fejtetőn távozik. Ha fázik a fejünk, sapkát húzunk, ami véd a hideg ellen. Így van ez az épületeknél is, a hőveszteség legnagyobb része a padláson át, a tetőn keresztül távozik. A nyári meleg kintről tör be, amit a szerkezet továbbít a lakótér felé.

Ha csak vízszintes síkkal rendelkezik egy lakóépület, akkor magát a padlás járófelületét kell ellátni szigeteléssel. Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb végeredményt kapunk, mind komfortérzetben, mint a fűtési és klíma számlák tekintetében is. Régi vályog és parasztházaknál a borított saralt fafödém padlás esetében az alsó stukatúr mennyezet és a felső saralt deszka közötti üreget kell kitölteni, így megszűnik a légmozgás a szerkezetben.

Mi a teendő ha beépítjük a tetőteret?

Ha lakószobákat alakítasz ki az emeleten, akkor a szigetelést már a külső héjazat ( cserép, zsindely.. stb ) alá kell szigetelést elhelyezni. Ilyen esetben a belső burkolat és a külső héjazat közé kerül a szigetelés. Maga a tető adja ez esetben a zárófödémet, vagyis itt távozik el a legtöbb hő, de a napsugárzás is itt melegíti át a teljes szerkezetet. Gondoskodni kell az attika / térdfal mögötti rész szigeteléséről is.

Vélemény, hozzászólás?